Bij manchetknopen denk je vrijwel meteen aan vervlogen tijden. Deftige heren in rokkostuum, perfect in het pak en perfect geknipt en geschoren, op weg naar een belangrijke afspraak. Uit die tijd stammen de manchetknopen dan ook. Ze werden voor het eerst gebruikt in de zeventiende eeuw door de gevestigde elite. Deze mannen wilden zich onderscheiden van het gewone volk en dat deden ze door wijn te drinken, pijp te roken en ook door zich anders te kleden dan de gewone burgers. Overhemden met dubbele manchet, gesloten met chique manchetknopen maakten daar onmiskenbaar deel van uit.
Populair in de moderne tijd
Maar ook in onze moderne tijd mag de manchetknoop zich koesteren in een trouwe schare fans. Mannen die uit principe overhemden kopen met dubbele manchetten omdat ze dan hun favoriete manchetknopen kunnen dragen. Manchetknopen van zilver, in de meest uiteenlopende vormen en kleuren, met prachtige gravures van een familiewapen of inscriptie van de initialen van de drager of diens voorvaderen. Want manchetknopen horen vaak tot de familie-erfstukken. Ze gaan over van vader op zoon, van grootvader op kleinzoon en worden met trots generaties lang gedragen.
Er zijn periodes geweest dat de manchetknoop in de vergetelheid raakte. Er kwamen overhemden op de markt waar, gemak dient de mens, de knopen al aan de mouwen bevestigd waren. Dat was een stuk makkelijker dan manchetknopen bevestigen, wat lang niet elke man zonder hulp voor elkaar kreeg. Voor het gewone dagelijkse verkeer voldeden deze overhemden prima vond men in de jaren zestig, waarin de kleding sowieso wat minder formeel werd.
Terug naar de nostalgie
Maar al het goede en mooie van weleer komt ooit weer terug. En zo ook het gebruik van de manchetknoop. In de jaren negentig van de vorige eeuw ontstond een hang naar vroeger tijden. Er kwam weer meer aandacht voor mode, stijl en klasse werden weer belangrijk, de etiquette werd weer meer in ere gehouden en dus kwam de manchetknoop terug in herenmodeland.